René Daniëls

23-05-1950 (Eindhoven)

René Daniëls (Eindhoven, 23 mei 1950) is een Nederlandse kunstenaar. Tot 1976 was hij student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Daniëls exposeerde voor het eerst te Düsseldorf in 1977. Hij voegde zich niet bij de Nieuwe Wilden die in die jaren en vogue waren, maar sloot aan bij een traditie waarin de nadruk ligt op de relatie tussen taal en beeld, zoals bij Marcel Broodthaers en later ook bij Hugo Debaere en Jan Van Imschoot.

 

Daniels debuteerde met sterke, kleurrijke beelden waarmee hij de thema’s van zijn eigen tijd met meer universele onderwerpen en onderwerpen uit de kunstgeschiedenis verbond. Met zijn speelse geest en een poëtisch manier van schilderen creëerde hij visuele associaties en gelaagde betekenissen. Woordspelingen en verwijzingen naar de literatuur zijn belangrijk onderdelen van zijn werk, maar Daniëls verliest zich nooit in intellectuele raadsels.

René Daniels is de belangrijkste wegbereider van de hernieuwde belangstelling voor het schilderen in de jaren tachtig. Voor veel schilders opende hij nieuwe wegen en nog altijd wordt Daniëls door jonge kunstenaars genoemd als een belangrijke bron.

Sluit het Verborgen Museum