Jaap Hillenius

06-06-1934 (Amsterdam)  -  26-08-1999 (Amsterdam)

Jaap Hillenius was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, en graficus.
Hillenius volgde van 1952 tot 1957 lessen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en gaf zelf les aan de Rijksakademie van beeldende kunsten aldaar van 1982 tot 1990.

Hillenius maakte schilderwerk in een eigentijdse variant van het impressionisme, waarbij een subtiel spel met kleurrijke vlekken in veelal abstracte combinaties zijn ideaalbeeld van de lichtval op een groep mensen op een zonnige dag in de schaduw van een boom aan het water lijken weer te geven. Hij tekende en schilderde in eerste instantie figuratief en noemde zichzelf in zijn beginjaren een ‘gevoelig expressionist’.

Hij was later vooral geïnteresseerd in de menselijke waarneming. In reeksen werken onderzocht hij hoe door schilderkunstige accenten de oogbewegingen van de toeschouwer door het schilderij kunnen worden geleid. Naast schilderijen maakte hij tekeningen, aquarellen en grafiek. Ook realiseerde hij werk in de openbare ruimte. Zo maakte hij in 1993 een serie van acht geschilderde panelen aan sporthal Wibaut.

In terugblik spreekt men over zijn werk als ‘een consistent oeuvre’.

Jaap Hillenius was een pointillist en had als groot voorbeeld La Grande Chat van Seurat

Sluit het Verborgen Museum