De keuze van

Op internet zijn tal van (youtube) filmpjes te vinden over kunst. De conservatoren van het Dordrechts Museum hebben een selectie voor u gemaakt van filmpjes over kunst en geschiedenis om thuis te bekijken. Soms zijn er raakvlakken met de collectie of tentoonstellingen van het Dordrechts Museum. Bijna altijd gaat het over schoonheid en geschiedenis. Vaak ook over verwondering en misschien wel troost.

Laat u inspireren door de keuze van:

 

Sander Paarlberg, conservator oude kunst

What is art for?

Waarom kunst en schoonheid belangrijk zijn. Filosoof en schrijver Alain de Botton legt in een kort en bondig animatiefilmpje uit wat kunst voor ons kan betekenen. Juist ook belangrijk in Coronatijd. Gemaakt voor de Britse online krant van The Guardian. In het Engels dus.

What is art for? Alain de Botton's animated guide

Art, passion & power

Een prachtige indruk van de Engelse Royal Collection en in het bijzonder George IV als verzamelaar. Hij was een groot liefhebber van het werk van Aelbert Cuyp. De twee schilderijen van Cuyp die te zien zullen zijn op de tentoonstelling In het licht van Cuyp passeren de revue. Gepresenteerd door kunsthistoricus en presentator Andrew Graham-Dixon. Hij heeft ook iets met de Engelse schilder John Constable die op zijn beurt iets met Cuyp had. Aflevering 3 van de BBC serie Art, Passion & Power: The Story of the Royal Collection.

Art, Passion and Power – Aflevering 3

Schoonheid van de natuur

Het veelbekeken filmpje uit de eerste lockdown van Rijksmuseum collega Jane Turner over ‘nature’s little jokes’. Kostelijk en hartverwarmend. Laat zo mooi het bijzondere en de schoonheid van de natuur én van onderzoek naar de eigen collectie zien.

 

#Rijksmuseumfromhome​: Jane about nature's little jokes

Quirine van der Meer Mohr, conservator 19de eeuw

Paula Modersohn-Becker

Een aangrijpende video van het Kunstmuseum in Den Haag over het aangrijpende levensverhaal van Paula Modersohn-Becker. In een kleine vier minuten maak je kennis met deze Duitse kunstenares die heen en weer reisde tussen het bruisende Parijs van het fin-de-siècle en het rustige Worpswede. Haar zoektocht als kunstenaar, als moeder, als individu.

 

Paula Modersohn Becker – Een nieuw vrouwbeeld

Podcast 

Nu de musea dicht zijn kan je met de podcast ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’ er toch even naartoe. De makers bezoeken elke aflevering een ander museum in Nederland en lichten daar telkens het werk van één kunstenaar uit. De kunst en de ruimte beschreven, de verhalen over de kunstenaar, het galmen van de museumzalen: alsof je er zelf ook weer even bent.

Podcast: Dat kan m’n kleine nichtje ook

Marianne Eekhout, conservator geschiedenis

3D animaties

Geschiedenis is soms abstract, maar door middel van 3D animaties weten we steeds beter hoe steden er vroeger uitzagen en hoe we in staat zijn om verdwenen elementen terug te brengen. Hier zien we prachtige voorbeelden: een animatie van Londen en een reconstructie van de (vroeger beschilderde) zuil van Trajanus in Rome. Wat ontbreekt zijn de mensen, maar ik weet zeker dat die binnenkort ook geïntegreerd zullen gaan worden in dit soort animaties.

Pudding Lane Productions, Crytek Off The Map
"HISTORY IN 3D" - ROME 320 AD - Trajan's column FULL-PAINTED 3D reconstruction

Chronicling Novelty

Steeds meer oude bronnen worden op nieuwe manieren ontsloten. Dit project is bijzonder omdat het niet alleen nieuwe kennis oplevert, maar omdat het ook gaat over gewone mensen tussen 1500 en 1800, wat zij meemaakten, hoe ze dat opschreven en wat wij daarvan kunnen leren. En je kunt zelf meehelpen!

A Digital Future for Old News | Volunteers Are Unlocking 300 Chronicles

Liesbeth van Noordwijk, conservator presentatie collectie

Here comes the sun 

In lockdown in Normandië tekent de Engelse kunstenaar David Hockney de natuur dichtbij huis. ‘Do remember they can’t cancel the spring’, schreef hij in maart 2020. Die hoopvolle boodschap vind je ook in zijn iPad tekening van een stralend opkomende zon. Het werk herinnert aan andere geschilderde zonsopgangen, die nu even niet in het echt te zien zijn. Én aan de echte zon, die zich net als de lente niet laat tegenhouden.

David Hockney's lockdown sunrise and other masterpiece dawns

Mondriaan en muziek

Kijk – en luister − mee met jazz musicus Jason Moran naar Mondriaans wereldberoemde Broadway Boogie Woogie in het Museum of Modern Art in New York. ‘All the good artists have shown us ways forward.’

This Mondrian painting is actually a jazz score | Jason Moran

De hemelse canvas

5 mei 2020. Musea waren al weken gesloten, maar schoonheid en verwondering kregen de ruimte op Bevrijdingsdag. De 300 drones van Franchise Freedom, een project van Studio Drift, ‘schilderden’ in de nachtelijke hemel boven Rotterdam. Betoverend!

Franchise Freedom - Special Drone Performance in Rotterdam by DRIFT
Sluit het Verborgen Museum