Bibliotheek

Vanwege studie of hobby behoefte aan meer informatie? Kom langs in onze museumbibliotheek. De bibliotheek van het Dordrechts Museum omvat een representatieve collectie boeken, tijdschriften en naslagwerken met betrekking tot de collectie. Het is een bescheiden handbibliotheek met 8.000 banden.

In de bibliotheek van het Dordrechts Museum vindt u:

  • catalogi van de tentoonstellingen in het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn
  • een selectie catalogi van tentoonstellingen in andere musea in Nederland en in het buitenland
  • catalogi van de vaste collecties van verschillende musea in Nederland en in het buitenland
  • monografieën van kunstenaars
  • boeken over de kunst in het algemeen
  • boeken over de geschiedenis van de stad Dordrecht
  • boeken over de geschiedenis van het Dordrechts Museum
  • kunsttijdschriften
  • documentatiemappen per kunstwerk of kunstenaar

BEZOEK

De bibliotheek van het museum is op afspraak te bezoeken. De bibliotheek leent geen materiaal uit. Als u van te voren belt voor een afspraak dan horen wij graag wat u zoekt. Een afspraak maakt u via +31 (0)78 770 8708. Op de dag van de afspraak gaarne even melden bij de entreebalie en u wordt opgehaald door één van onze medewerkers.

ARY SCHEFFER

Een apart deel van de bibliotheek is gericht op de kunstenaar Ary Scheffer. Tussen Ary Scheffer en het Dordrechts Museum bestaat een bijzondere relatie. Het museum bezit sinds 1899 de grootste collectie schilderijen en tekeningen van de kunstenaar, dankzij een legaat van zijn dochter Cornelia Marjolin-Scheffer. Ook in de bibliotheek is veel over Ary te vinden, zoals catalogi, kopieën van brieven van en aan zijn familie en vrienden en boeken die als inspiratiebron dienden voor Scheffers schilderijen.

HISTORIE

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Dordrecht, de oudste stad van Holland? De bibliotheek biedt veel informatie, onder andere het beroemde boek Beschryving der Stad Dordrecht van Matthijs Balen, dat in 1676 verscheen. Het Dordrechts Museum zelf bestaat al sinds 1842, dus om u te verdiepen in de rijke geschiedenis van één van de oudste musea van Nederland, kunt u ook terecht in de bibliotheek.

DOCUMENTATIECENTRUM

Nog méér informatie over een specifiek kunstwerk? In de documentatiemappen vindt u alle artikelen die ooit over het betreffende kunstwerk op papier zijn verschenen.

Sluit het Verborgen Museum