Verhaal op zaal: (kerk)muziek en de Synode

Koop uw kaartje online

Hoe beïnvloedde de Synode van Dordrecht de muziek in Nederland? Muziekkenner Christiaan Winter neemt u mee door de tentoonstelling Werk, bid & bewonder. Op zaal vertelt hij aan de hand van de tentoonstelling hoe de Synode van Dordrecht bepalend was voor de muziek in het zeventiende-eeuwse Nederland. In de kerk, maar ook thuis.

Er werden beslissingen genomen die de muziek in de liturgie langdurig beïnvloed hebben, zowel het repertoire – de psalmen en enkele gezangen – als de uitvoeringspraktijk. Deze beslissingen waren ook van invloed op het musiceren buiten de kerk. Het oeuvre van Jan Pieterszoon Sweelinck getuigt daarvan, maar ook hetgeen op de zeventiende-eeuwse carillons gespeeld werd.

Christiaan Winter (*1967) was als kerkmusicus van de Oude Kerk van Amsterdam 22 jaar lang een verre opvolger van Sweelinck. Momenteel is hij stadsklokkenist van Alkmaar, docent aan de Nederlandse Beiaardschool, koordirigent en promovendus aan de Vrije Universiteit, waar hij studie doet naar de invloed van het werk van Willem Vogel op de protestantse liturgische muziek.

Sluit het Verborgen Museum