Schoumandag

Naam- en straatgenoten van Schouman mogen gratis naar koninklijk paradijs

  • Type Evenement
  • Prijs Gratis voor Schoumannen

Koop uw kaartje online

Het Dordrechts Museum is op zoek naar ‘familie’ van Aert Schouman voor een ludieke bijeenkomst op zondag 27 augustus. Er hebben zich al veel ‘Schoumannen’ aangemeld voor deze bijzondere dag maar er zijn nog enkele plaatsen vrij. Iedereen met de naam Schouman (of Schouwman/ Schoumans) is op genoemde datum van harte welkom om gratis een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en verbeelding van de natuur. Niet alleen naamgenoten van de 18de-eeuwse schilder, ook bewoners van de straten in ons land die naar hem vernoemd zijn mogen gratis deelnemen aan deze Schoumandag.

 

De tentoonstelling Een koninklijk paradijs laat het mooiste werk van de 18de-eeuwse dierenschilder Aert Schouman uit Dordrecht zien. Hij behoorde tot de belangrijkste en beste kunstenaars van zijn tijd. Aert Schouman is zelf nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen gehad, maar de naam Schouman en varianten daarop komen nog steeds voor in Nederland en er zijn enkele straten naar hem genoemd. Het museum roept de hulp in van alle Schoumannen in ons land en iedereen die in een Schoumanstraat of –laan woont. ‘We gaan er een gedenkwaardige dag van maken. Het is natuurlijk altijd leuk als je dezelfde naam hebt als een belangrijke schilder’ zegt conservator Sander Paarlberg van het Dordrecht Museum, ‘en zulke naamgenoten zullen extra trots zijn op hun talentvolle voorganger en dus een soort ambassadeurs voor de tentoonstelling worden.’

Er is nog nooit zoveel werk van Schouman bij elkaar geweest. Op 27 augustus zullen naast de getekende en geschilderde Schoumannen uit de 18de eeuw zo veel mogelijk echte Schoumannen uit recentere tijd in het museum zijn. Alle naam- en straatgenoten mogen op die zondag gratis de tentoonstelling bekijken. Om 10.30 uur staat er zelfs koffie en gebak klaar en geeft Sander Paarlberg een inleiding over het leven en werk van Aert Schouman. Na een groepsfoto krijgt iedereen de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken in het bijzijn van de conservator.

Mensen met de naam Schouman of woonachtig in een van de Schoumanstraten in Hendrik-Ido-Ambacht, Alkmaar, Rijen (Gilze-Rijen) en Monster kunnen zich hier aanmelden. Zij krijgen dan een toegangsbewijs toegestuurd. Op de dag zelf moeten zij dan middels een identiteitsbewijs aantonen dat zij inderdaad Schouman (Schouwman/Schoumans) heten of in de Schoumanstraat of-laan wonen.

 

Sluit het Verborgen Museum