Rivier, boot, stad

Het project rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson ging in september ’20 van start. Gedurende zes maanden wordt in een Dordtse scheepswerf met vereende krachten gebouwd aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

Doe ook mee!

Jij kan onderdeel zijn van deze nieuwe urban legend! Help mee dit onmogelijke schip te bouwen of help mee tijdens het feestelijke evenement. Edward en zijn team zijn opzoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de volgende twee functies:

Scheepsbouwers; Mensen die (wat) kennis hebben over houtbewerking, scheepsbouw, of beiden en die het leuk vinden om mee te bouwen aan het schip.
Schipsleper; Mensen, organisaties, families, schoolklassen, clubs en verenigingen die het schip willen helpen trekken tijdens het ééndaagse evenement.

Interesse? Neem contact op via info@rivierbootstad.nl

EDWARD CLYDESDALE THOMSON

In Dordrecht wordt het komende jaar gewerkt aan een uniek kunstproject. Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson, die zich laat inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water. Deze maand gaan de voorbereidingen van start.
Gedurende een half jaar bouwt hij in zijn tijdelijke studio in het voormalige DordtYart een tjalk naar historisch voorbeeld. De tjalk zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.
Bekijk hier de simulatie waarbij het schip zijn route aflegt vanuit de tuin van het Dordrechts Museum naar het Hof van Nederland.

 

Simulatie gemaakt door Studio Edward Clydesdale Thomson

THUREDRITH

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith die zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte. Ook de scheepsbouw bloeide en dat doet ze in deze regio nog steeds. Thomson sluit op deze geschiedenis aan. Maar hoe bouw je een onmogelijk schip? Volg via de wekelijkse korte clips het bouwproces van Thomson.

Virtuele tour

Wandel virtueel mee met kunstenaar Edward Clydesdale Thomson door de straatjes van het Hofkwartier. Tijdens de route legt hij meer uit over de sporen en de sculpturen die het schip achterlaat en hoe hij het bedacht heeft.

Livestream

Anke Bangma, directeur van TENT Rotterdam gaat In gesprek met Edward Clydesdale Thomson over ‘rivier, boot, stad’ en eerder werk van de kunstenaar. Bekijk de livestream vanuit de grote zaal van Schouwburg Kunstmin. De opname is van 23 november 2020.

Terug naar overzicht Thuismuseum

Terug naar de Thuismuseum overzichtspagina.

Sluit het Verborgen Museum