Museum Jeugd Universiteit

Koop uw kaartje online

Gefeliciteerd! 800 jaar, dat is een mooie leeftijd. Nee, ik heb het niet over jou, maar over Dordrecht! De stad is jarig en dat vieren we tijdens deze collegereeks. Je leert er van alles over slimme stadsbestuurders en domme muntmeesters. Je ontdekt ook wat coole sneakers waren in de 15e-eeuw en dat je van slakken een bijzondere kleur kunt maken. En heb je weleens goed naar de boom in je tuin gekeken? Hij kan meer dan je denkt en staat zeker niet stil! Ontdek, leer en experimenteer met onze experts in het Dordrechts Museum. We maken er een feestje van!

Waar komen kleuren vandaan?

Een T-shirt, schilderij, je goudvis en een stofzuiger: wat hebben deze dingen gemeen? Ze hebben allemaal een kleur! Jij kunt vast veel kleuren noemen en herkennen, maar weet je ook waar ze vandaan komen? Hangen kleuren in tubes aan een boom of zit het toch anders? Je hoort het allemaal van kleur- en verfexpert Joëlle Hoogendoorn. Zo is er zelfs een super zeldzame kleur die van een slak komt! Kortom, na dit college ben jij ook een echte expert op dit gebied. Tip: Trek oude kleren aan, want vandaag ga je aan de slag in een kleurenlab om zelf verf te maken!

  • Expert: Joëlle Hoogendoorn

Hoe word je een stad?

Gefeliciteerd met de 800ste verjaardag van Dordrecht! Dordt is een stad met een hele rijke geschiedenis, letterlijk en figuurlijk! Honderden jaren lang kwam al het geld van Holland hier vandaan. Wist je dat dit de allereerste plek in Holland was die benoemd werd tot stad? Wil je weten hoe hier vroeger geld werd uitgegeven en hoe je überhaupt een stad kan worden: ga dan mee op tijdreis met conservator geschiedenis Marianne Eekhout.

  • Expert: Marianne Eekhout

Hoe slim is een boom?

Bomen: ze zijn de langst levende planten op aarde. Wist je dat bomen heel veel kunnen? Ze zorgen voor zuurstof en ze maken ons zelfs rustig! Omdat ze soms duizenden jaren op dezelfde plek staan kunnen ze met elkaar praten en zichzelf beter maken na een beschadiging. Als ze zoveel kunnen, hoe slim zijn bomen dan eigenlijk? Bomenexpert Annemiek van Loon vertelt je er alles over. Enne, wist je dat in de tuin van het museum bomen staan die bijna 200 jaar oud zijn? Die vragen om nader onderzoek!

  • Expert: Annemiek van Loon

Aanmelden

Aanmelden (8-12 jaar) kan via de website van de Museum Jeugd Universiteit.

Tot snel!

 

Sluit het Verborgen Museum