Museumcollege

Dr. David Fontijn is universitair hoofdocent aan de faculteit archeologie van de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar de prehistorie van Europa. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna’ geeft hij een boeiend en inspirerend museumcollege.

  • Type Lezing
  • Datum 12 maart 2017
  • Tijd 11:30 uur
  • Prijs € 5,-- excl. museumentree

Koop uw kaartje online

Hoe metaal de wereld veranderde

Bepalen problemen en thema’s uit de prehistorie nog steeds onze wereld? Volgens dr. David Fontijn van de Universiteit Leiden wel. Neem bijvoorbeeld het gebruik van metaal in Europa. Dat luidde 7000 jaar geleden een tijd in van een geheel nieuwe economie, van technologische innovatie, van recycling en zelfs van de eerste globalisatie.
Tegelijkertijd gebeurden er vreemde dingen met metaal: het werd op grote schaal ritueel vernietigd en was sterk verbonden met religie en nieuwe machtsposities. Metaal veranderde de geschiedenis van Europa fundamenteel. Dit college gaat in op wat er gebeurde en waarom en hoe deze problemen en thema’s nog steeds onze wereld bepalen.

Het college wordt gegeven door dr. David Fontijn, universitair hoofdocent aan de faculteit archeologie van de universiteit Leiden. David Fontijn doet onderzoek naar de prehistorie van Euro­pa.

DWDD

Eén van Davids’ onderwerpen kwam aan bod bij De Wereld Draait Door. Kijk het fragment hier terug.

 

 

Sluit het Verborgen Museum