Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan de meester of juf? Volg dan college aan de Dordtse MuseumJeugdUniversiteit. De inschrijving voor deze populaire lessen – speciaal bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar – is geopend. Het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn en Het Hof van Nederland organiseren samen een reeks colleges over kunst, creativiteit, archeologie en geschiedenis.

 • Type Evenement
 • Prijs €20,--

Medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied vertellen alles over leuke, gekke, bijzondere of spannende onderwerpen. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Kinderen krijgen tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Zo vertelt conservator van het Dordrechts Museum Sander Paarlberg alles over ‘fotoshoppen’ in de 18de eeuw. Wykes Sybesma, conservator Huis Van Gijn, neemt haar studenten mee op vakantie in de 19de eeuw. Archeoloog Deborah Paalman laat zien wat er in Dordrecht allemaal onder je voeten ligt. Cor Noltee leert je wat creativiteit eigenlijk is en – misschien nog wel belangrijker – hoe je het kunt ontwikkelen.

 

Welke trucjes heeft een schilder?

Dordrechts Museum

Met de computer kun je foto’s mooier maken dan ze zijn. Fotoshoppen noem je dat. In de 18de eeuw konden ze dat ook! Schilders hadden zo hun eigen trucjes om hun werk een beetje op te poetsen. Knippen, plakken, kopiëren of manipuleren, met conservator Sander Paarlberg ontdek je hoe ze dat deden!

Wat ligt er in Dordrecht onder je voeten?

Het Hof van Nederland

 • Type: hoorcollege
 • Datum: 15 oktober 2017 11:30
 • Expert: Deborah Paalman

Zou je een Dordtse mol onder de grond laten vloggen, dan komt hij heel wat tegen! Zijn nagels breken op funderingen van verdwenen huizen. Z’n gang loopt dood op de muren van een oude waterput. En hij kan zomaar op een kerkhof belanden. Of in een afvalbak van meer dan 700 jaar geleden… Kom kijken, luisteren en uitproberen tijdens het college van archeoloog Deborah Paalman in Het Hof van Nederland.

 

Hoe gingen mensen vroeger met vakantie?

Huis Van Gijn

 • Type: hoorcollege
 • Datum: 12 november 2017 11:30
 • Expert: Wyke Sybesma

Reizen in de 19de eeuw, hoe ging dat? Met welke vervoersmiddelen? Is er een verschil tussen reizen en vakantie? Tijdens dit college in Huis Van Gijn neemt conservator Wyke Sybesma je mee op reis met de toerist Simon van Gijn (1836-1922), de onervaren reiziger Frans Lebret (1820-1909) en de avontuurlijke ontdekkingsreiziger Alexine Tinne (1835-1869).

 

Creawattes? Wanneer ben je creatief?

Dordrechts Museum

 • Type: hoorcollege
 • Datum: 10 december 2017 11:30
 • Expert: Cor Noltee

In deze snel veranderende wereld is creativiteit belangrijk om te overleven. Door het creatieve proces van kunstenaars te bestuderen, kunnen we leren hoe we samen iets van waarde kunnen maken. Ook jij kunt de kunst van creëren leren en je creatief vermogen vergroten. Na dit college in het Dordrechts Museum van ‘design thinker’ Cor Noltee weet je hoe je dat kunt doen.

Praktisch

De collegereeks start op 17 september. Meer informatie en inschrijven via museumjeugduniversiteit.nl.
Kosten bedragen €20 voor vier colleges. De collegezalen blijven voor ouders gesloten.

Sluit het Verborgen Museum