Talkshow met Lucas de Man

Let op: tickets zijn alleen vooraf online verkrijgbaar, niet aan de deur.

  • Type Evenement
  • Prijs €10,- incl. drankje

Koop uw kaartje online

Samen met Studio Polat organiseert het Dordrechts Museum een ‘live-magazine’, een talkshow met verschillende interviews, gesproken columns, muziek en filmfragmenten uit het werk ‘Liever Turks dan Paaps” van regisseur, fotograaf Ahmet Polat. Een avond die verrassende inzichten oplevert over het calvinisme als cultureel en religieus fenomeen en de overeenkomsten met de islam en de culturele geschiedenis van het Ottomaanse Rijk.

Voor de tentoonstelling Werk, bid & bewonder in het Dordrechts Museum maakte oud-Fotograaf Des Vaderlands Ahmet Polat de film-installatie Liever Turks dan Paaps. “De talkshowop 16 april zie ik eigenlijk als een vervolg op wat ik met mijn drieluik wil duidelijk maken” aldus Ahmet Polat.

Lucas de Man

Het live-magazine op 16 april wordt gepresenteerd door theatermaker en presentator Lucas De Man, o.a. bekend van het tv-programma Kunstuur. Hij zal met Ahmet Polat in gesprek gaan over zijn bevindingen tijdens zijn onderzoek dat geleid heeft tot de film-installatie. Sprekers zullen onder meer ingaan op de historische context tussen calvinisme en het Ottomaanse Rijk, wat ook wel ‘calvinoturkisme’ wordt genoemd. Ook theoloog Janneke Stegeman en islamoloog Anne Dijk zijn te gast. Zij werpen hun licht op het thema en kijken naar wat ons bindt. Aan de hand van Polat’s filmfragmenten zal Lucas De Man in dialoog gaan met het publiek in de zaal. Rapper Jay-Way verzorgt de muzikale omlijsting.

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Wie kent de uitspraak niet? In Nederland wordt vaak teruggegrepen naar ‘onze’ calvinistische normen en waarden. Maar waar staat calvinisme voor vandaag de dag? Is het een religieuze overtuiging of een aspect van onze collectieve mentaliteit? Wat zijn de overeenkomsten tussen het calvinisme en de islam? Zijn we verschillend van elkaar, of hebben we meer gemeen dan we denken? En vooral, waar vinden we elkaar? Deze vragen komen tijdens deze avond aan de orde.

Let op: tickets zijn alleen vooraf online verkrijgbaar, niet aan de deur.

 

Jay-Way

Performance Jay-Way

Vanaf het moment dat Jay-Way op de hiphopscene kwam, viel het iedereen op dat hij anders was. Geen gemiddelde nummers over seks, drugs en rock ’n roll, maar een outcast, die met eerlijke teksten over zijn ontwikkeling als kunstenaar praat.

In mei 2018 werd de opkomende rapper uitgekozen als 3VOOR12-talent voor Popronde 2018. Jay-Way werkt momenteel aan zijn nieuwe EP “Teen Gohan”, die in de zomer zal verschijnen.

3VOOR12 live performance

Yay-Way verzorgt tijdens de avond de muzikale performances.

Jay-Way - Live at 3voor12 Radio
Zaalimpressie Werk, bid & bewonder in het Dordrechts Museum

Video-installatie Liever Turks dan Paaps in de tentoonstelling Werk, bid & bewonder. Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme. Foto: Maartje Brockbernd.

Liever Turks dan Paaps

Polat’s filmdrieluik toont de historische verbinding tussen twee culturen die misschien toch niet zo veel van elkaar verschillen als vaak gedacht wordt. Polat onthult de vergeten geschiedenis van het ‘calvinoturkisme’. Het drieluik is als onderdeel van de tentoonstelling Werk, bid & bewonder te zien tot en met 26 mei.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vinden de Nederlandse opstandelingen steun bij het Ottomaanse Rijk. Net als Willem van Oranje strijdt de sultan tegen de katholieke Spaanse koning. In het Ottomaanse Rijk geldt bovendien vrijheid van geloof. Deze tolerantie spreekt de Nederlandse vrijheidsstrijders aan. Met de leus ‘Liever Turks dan Paaps’ maken ze duidelijk dat ze liever de Turken steunen dan de Paus in Rome. De calvinistische Nederlanders en de islamitische Turken delen dus een gemeenschappelijke geschiedenis die vaak wordt vergeten, maar vandaag de dag nog actueel is.

Sluit het Verborgen Museum