Verhaal op zaal

Gastconservator van ‘Spiegel voor het heden’ Theo Pronk neemt u persoonlijk mee door de tentoonstelling, waarin – dankzij de samenwerking tussen het museum en de Vereniging Oud-Dordrecht – het 19de eeuwse Museum Oud Dordrecht voor één keer weer herleeft.
  • Type Lezing
  • Prijs €5,- excl. museumentree

Koop uw kaartje online

Geschiedenis-manie van de 19de eeuw en de liefde voor stad en vaderland: de expositie Spiegel voor het heden laat vanaf 4 juni een bijzonder stukje geschiedenis zien.

Precies 125 jaar na de oprichting van Vereniging Oud-Dordrecht is het tijd om het 19de-eeuwse museum van toen te reconstrueren, vond stadshistoricus Theo Pronk. ,,We zijn zo’n twee jaar bezig geweest met het verzamelen van alle stukken, aan de hand van catalogi van het museum uit 1894 en 1905”, aldus Pronk. ,,Delen uit de collectie met minder kunsthistorische waarde zijn eeuwen nergens meer te zien geweest, terwijl er genoeg mooie, bijzondere of gekke objecten zijn met een verhaal erachter.” Die krijgen ook een plekje in Spiegel voor het heden, het credo van de tijd van Van Gijn. ‘Wees geen vreemdeling voor het verleden, want het is een spiegel voor het heden’, stelde hij.

Het Dordrechts Museum verleent drie zalen aan de expositie. Deze partner viert eveneens dit jaar zijn jubileum; het museum bestaat 175 jaar. De tentoonstelling laat zien hoe de verhalen uit het verleden in de tijd van het nationalisme werd verteld en verzameld en hoe het nog altijd bestaande Nederlandse en Dordtse zelfbeeld werd gevormd. Het museum werd destijds opgericht om te laten zien hoe belangrijk de rol van Dordrecht geweest is en om mensen daar van bewust te maken.

Foto:  Teun de Bruijn (links) en Theo Pronk bij de Groothoofdspoort.
Algemeen Dagblad © VICTOR VAN BREUKELEN

Sluit het Verborgen Museum