Over dwaalgasten in het koninklijk paradijs van Aert Schouman

Ontmoet de exotische vogels in het Koninklijk paradijs van Aert Schouman

  • Type Lezing
  • Prijs €5,- excl. museumentree

Koop uw kaartje online

Vogel- en natuurschrijver Kester Freriks geeft op zondag 25 juni een boeiende lezing over de rijkdom van de Nederlandse vogelbevolking. Met de schilderijen van Aert Schouman als inspiratiebron neemt hij zijn toehoorders mee op een vogelreis vanaf de zeventiende eeuw tot heden.

Dwaalgasten

Vogels die op de schilderijen van Schouman nog als zeldzame soorten staan afgebeeld, komen nu in ons land veelvuldig voor, zoals de felgekleurde halsbandparkiet, nijlgans en kraanvogel. De vogelwereld is voortdurend in verandering. Tijdens de trektijd dwalen vogels uit Amerika, Azië, Afrika en Rusland naar onze streken af. Hier heten ze dan ‘dwaalgasten’, een mooie naam voor zwervende vogels. In de tijd van Schouman namen de zeelieden deze vogels mee, nu komen ze hier op eigen kracht. Over die wonderen van reislustige vogels en andere zwervende soorten schreef Kester Freriks recent het boek Het nieuwe vogels kijken. Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen, dat met lof werd ontvangen. De historische illustraties zijn afkomstig uit de Artis Bibliotheek Amsterdam. De lezing gaat vergezeld van talrijke prachtige illustraties, zowel van Schouman als van andere vogelschilders.

 

Over de auteur

Kester Freriks (1954) is schrijver van romans, essays, natuur- en vogelboeken. Hij verwierf bekendheid met Verborgen wildernis. Over ruige natuur en kaarten in Nederland dat een loflied is op de wilde natuur van Nederland. Van zijn boek Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten zijn 15.000 exemplaren verkocht en het werd geroemd door De Wereld Draait Door als ‘het mooiste vogelboek van 2009’.  Voorts schreef hij De valk. Over valkerij en wilde vogels, een ode aan de schoonheid en kracht van de slechtvalk. Hij is verbonden aan de cultuur- en boekenredactie van NRC Handelsblad.

Sluit het Verborgen Museum