Giphart en Faassen eren Dordrecht met hun werk

Giphart en Faassen eren Dordrecht met hun werk

  • Type Lezing
  • Prijs Gratis, op vertoon van museumentreebewijs

Het Dordrechts Museum heeft er sinds de opening van de tentoonstelling Lang leve de Collectie! tijdelijk nog een Gezicht op Dordrecht bij. Naast het 17de-eeuwse origineel van meesterschilder Jan van Goyen prijkt een hedendaagse 3D-vertaling van de Dordtse skyline. Tijdens het werkproces gebruikte kunstenaar, fotograaf en schilder Casper Faassen Van Goyens Gezicht als inspiratiebron. Op zondag 8 november laat Faassen in een korte presentatie zien hoe hij met behulp van eigentijdse technieken en een hoogwerker te werk ging.

Speciaal voor Faassens Gezicht op Dordrecht schreef schrijver en geboren Dordtenaar Ronald Giphart een sonnet over Dordrecht. Na de presentatie geeft hij daarmee een ode aan zijn geboortestad.

Gezicht op Dordrecht Dordrechtsmuseum

In recent werk heeft Faassen voorkeur voor traditionele ontwerpen van schilders uit de Gouden Eeuw. In dat kader hebben werken van Jan van Goyen hem op het spoor gezet van diverse stadsgezichten, waaronder ook Haarlem en Leiden. De luchten, waterpartijen, vluchtige transparante schilderstijl en herkenbare profielen van de stad verwerkt hij met fotografie, schildertechnieken en materiaalkeuzes tot zijn idioom. Een nieuw beeld tussen bestaande beelden.

Gezicht op Dordrecht

Van Goyens Gezicht op Dordrecht (1651) maakte tussen 1948 en 2005 al deel uit van de vaste collectie van het Dordrechts Museum en gold er als een publieksfavoriet. De Nederlandse staat droeg de jaren daarna het schilderij met nog tweehonderd andere werken over aan de rechtmatige eigenaren, de erven Goudstikker. Een publieksactie zorgde ervoor dat Dordrecht in 2008 zijn “Gezicht” terugkreeg.  

Meer gezichten in Lang Leve de Collectie!

Lang Leve de Collectie! laat in drie tentoonstellingen zien dat er de laatste jaren meer aandacht was voor de hedendaagse schilderkunst. Werken van onder meer René Daniels, Marlène Dumas, Carel Willink en Ferdinand Erfmann worden geplaatst binnen de context van de bestaande collectie. In Nieuwe Gezichten op Dordrecht, tonen dertien hedendaagse kunstenaars hún kijk op de stad. Tot slot is er werk te zien van Joost Krijnen, winnaar van De Scheffer 2015, een prijs voor jong schildertalent.

 

Sluit het Verborgen Museum