Portretten uit heden en verleden

  • Type Rondleiding
  • Prijs Museumkaarthouders: €7,50 per persoon / niet-museumkaarthouders: €19,50 pp (inclusief museumentree)

Koop uw kaartje online

Pictura en het Dordrechts Museum laten u zaterdag 15 december éénmalig genieten van een unieke combinatie van portretten uit heden en verleden. De schilderijen zijn te zien in de tentoonstellingen Werk, bid & bewonder en de Grote Portretten Galerij die naar aanleiding van de viering van 400 jaar Synode zijn opgezet.

Voor de deelnemers van de Synode was het de normaalste zaak van de wereld om zichzelf te laten portretteren, tenslotte waren het belangrijke mannen. Vandaag de dag is een portret laten maken door een kunstenaar toch minder vanzelfsprekend. Pictura grijpt de Ode aan de Synode aan om in ’de Grote Portretten Galerij’ 100 portretten te tonen die speciaal voor deze viering zijn gemaakt. Aan de hand van 100 hedendaagse portretten van bekende en minder bekende Dordtenaren, laat Pictura zien hoe er in onze tijd over het portret wordt gedacht.

In het Dordrechts Museum is te zien dat het portret in de Gouden Eeuw een realistisch beeld was. De tentoonstelling Werk, bid & bewonder laat zien dat calvinisten zich in die tijd graag lieten afbeelden door beroemde schilders. En dat ondanks hun spaarzame imago.  Nu is het portret zeer divers, zowel in uitvoering als concept. Wat is precies het verschil tussen de portretten van toen en nu?

Praktisch

De start is om 11:00 uur bij Pictura aan de Voorstraat 190. Rond 12:30 eindigt het verhaal in het Dordrechts Museum. U bent daarna vrij om de rest van het museum te bezoeken.

Fotocredit: Maartje Brockbernd

Sluit het Verborgen Museum