Dordtse cultuurnacht

Aan de vooravond van de Open Monumentendagen vindt de eerste Dordtse Cultuurnacht plaats. Tussen 22:00 en 01:00 uur openen culturele instellingen gratis hun deuren. Het wordt een avond en nacht met uiteenlopend, spannend programma. In het Dordrechts Museum staat Mode en Kunst centraal. In de zalen van het museum maak je kennis met de jongeren van TakepART die samen met bekende designers kunstzinnige reacties geven op schilderijen uit de collectie.

 

Het Dordrechts Museum bestaat 175 jaar en de ‘bewoners’ zijn wel toe aan een make-over. De personen op de schilderijen zitten al een tijdje stil. Een metamorfose zal ze goed doen. Een frisse blik en een kèk nieuw jasje kunnen ze wel gebruiken. Wie weet word jij wel gescout als model!

De Dordtse Cultuurnacht is een initiatief van Dordrecht Marketing en een groot aantal culturele instellingen. Naast het Dordrecht Museum kun je deze nacht ook terecht bij: Nationaal Onderwijsmuseum – de Bibliotheek AanZet– Bibelot – Tobe – Popcentrale -Muziektheater Hollands Diep – Schouwburg Kunstmin. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op dordtsecultuurnacht.nl

Onthulling Jan Eijkelboomsteegje

De Dordtse schrijver en dichter Jan Eijkelboom (1926-2008) krijgt een eigen straatnaam; het Jan Eijkelboomsteegje.  Na de officiële onthulling op 8 september kan iedereen door dit steegje wandelen dat ligt tussen de Museumstraat en de Vest. Om dit te vieren én om een hommage te brengen aan deze dichter staat één programmaonderdeel van de Dordtse Cultuurnacht in het teken van Jan Eijkelboom.

Het Jan Eijkelboomsteegje is een initiatief van de PvdA Dordrecht en het Dordrechts Museum. Jan Eijkelboom (Slikkerveer, 1 maart 1926 – Dordrecht, 27 februari 2008) was ereburger en stadsdichter voor het leven van Dordrecht. Het Dordrechts Museum heeft hij altijd een warm hart toegedragen. Om de bijzondere relatie tussen Jan Eijkelboom en het museum te bekrachtigen en als hommage aan een magistrale dichter, wordt het Jan Eijkelboomsteegje op 8 september officieel toegevoegd als straatnaam in Dordrecht. Op verzoek van de nabestaanden is het juist dit steegje geworden. Naast zijn relatie met het museum past het bij de persoon van Jan Eijkelboom. Hij was een bescheiden mens, wars van gewichtigdoenerij.

 

De mooiste gedichten van Jan Eijkelboom

Tijdens de Dordtse cultuurnacht is er een speciaal programma rond de dichter. Het Jan Eijkelboomsteegje is die avond sfeervol uitgelicht, er staan banken en stoelen waar naar gedichten van Jan geluisterd kan worden. In de Salon van het museum vindt vanaf 22.00 uur t/m 23.00 uur een poëzie- en muziekprogramma plaats met Marieke van Leeuwen.

Draag zelf een gedicht van Jan Eijkelboom voor

Liefhebbers van de poëzie van Jan krijgen tijdens het poëzie- en muziekprogramma de ruimte hun favoriete gedicht voor te dragen. Het museum roept alle fans van de dichter op om naar de muzikale poëzieavond te komen om het mooiste, meest bijzondere, meest indringende of inspirerende gedicht van Jan Eijkelboom, zelf voor te dragen. Wel graag vooraf even aanmelden zodat de organisatie weet met hoeveel mensen zij rekening moet houden. Dit kan via een berichtje naar: JanEijkelboom@dordrechtsmuseum.nl

 

Sluit het Verborgen Museum