Documentaire Weemoed & wildernis

Koop uw kaartje online

Het Regionaal Archief Dordrecht heeft vorig jaar ruim dertig uur filmmateriaal van documentairemaakster Digna Sinke ontvangen. Ze heeft de beelden in dertien jaar geschoten om zo de overgang van het eiland Tiengemeten van landbouw- naar natuurgebied vast te leggen. Op zaterdag 25 mei wordt de film Weemoed & Wildernis vertoond in het Dordrechts Museum.

 

Het eiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet, even ten zuiden van Rotterdam en is ruim 1.000 hectare groot. Het eiland is ooit op de zee veroverd en door mensen omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In de jaren 90 wordt besloten om van Tiengemeten weer wilde natuur te maken. Het eiland wordt in 1997 aangekocht door Natuurmonumenten.

Het maken van de plannen, het vinden van vervangende bedrijven voor de boeren en het vinden van financiering nemen tien jaar in beslag. In 2006 wordt begonnen met de herinrichting van het eiland. Asfaltwegen worden weggehaald, kreken worden gegraven, bomen worden gerooid en nieuwe bomen geplant, dijken worden opgehoogd of juist afgegraven. Twee jaar lang is Tiengemeten een modderige woestenij, met mensen die iedere morgen met de pont aankomen om met tractoren, bulldozers en kranen aan het werk te gaan. Als ook de ‘dijk is doorgestoken’, is Tiengemeten klaar. En dan opent minister Verburg op 10 mei 2007 officieel Tiengemeten als natuureiland. Wetenschappers en vrijwilligers komen de veranderingen in flora en fauna bestuderen, een van de boerderijen wordt een ‘zorgboerderij’ en een ander wordt het Rien Poortvlietmuseum.

Over een periode van 13 jaar volgt documentairemaakster Digna Sinke de veranderingen in het landschap, terwijl ze ook terugblikt op de veranderingen in haar eigen leven. Het uiteindelijke thema van de film, die ongeveer anderhalf uur duurt, is tijdelijkheid en vergankelijkheid. Digna Sinke zal voor de vertoning van de film een inleiding houden over haar werk en Tiengemeten. Na afloop is er gelegenheid om met haar in gesprek te gaan.

Wie een kijkje wil nemen op Tiengemeten is welkom op zaterdag 25 mei in de Schoumanzaal van het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. De filmmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

Entree voor de film is inbegrepen bij een museumticket voor het Dordrechts Museum. Wie alleen de film wil bekijken kan los een filmticket kopen voor € 2,50 (excl. museumentree). Tickets zijn vooraf verkrijgbaar via de link op deze pagina of aan de kassa op de dag zelf.

De weg naar het westen

Sluit het Verborgen Museum