StarkLinnemann Quartet

Koop uw kaartje online

Op zondag middag 12 november vanaf 15.00 uur geeft de formatie StarkLinnemann in het Dordrechts Museum een bijzonder concert. Het betreft een bewerking op Pictures at an Exhibition van de Russische 19e eeuwse componist Modest Mussorgsky. Gearrangeerd voor quartet bezetting in een Universal Crossover Music idioom zal het menig bezoeker verbazen hoeveel muziekstijlen zich kunnen vermengen. In de prachtige setting van De Zaal van museumrestaurant Art & Dining komt dit concert goed tot zijn recht. Genoeg reden om een gang naar dit prachtige museum te overwegen.

 

Bijzondere klankkleuren

StarkLinnemann is altijd al op zoek naar niet voor de hand liggende combinaties van muziekstijlen. Bij dit concert is dat gegeven heel ver doorgevoerd. Extreme contrasten tussen klassiek, jazz, wereldmuziek en rock zorgen voor een bijzondere muzikale belevenis. Maar ook in klankkleur is de band verder gegaan dan bij andere projecten. Saxofonist Iman Spaargaren zal ook de klarinet en basklarinet ter hand nemen en Vasilis Stefanopoulos bespeelt niet alleen de contrabas maar ook de elektrische bas. Bovendien wordt de verzameling percussie instrumenten van drummer en co-leader Jonas Linnemann tot het uiterste uitgebreid. Pianist en componist Paul Stark heeft Pictures zo bewerkt dat er wonderlijke combinaties van klanken te horen zullen zijn.

Korte inleiding

Jonas en Paul zullen voorafgaand aan het concert een korte inleiding geven over het ontstaan van Pictures at an Exhibition en hoe StarkLinnemanns 21e eeuwse bewerking uiteindelijk tot stand is gekomen. “Er is veel te vertellen over dit stuk vooral omdat de inspiratie van Mussorgsky niet uit de muziek maar uit de beeldende kunst komt. Om die reden is voor dit concert gekozen voor een locatie als het Dordrechts Museum. Door de beeldende elementen in de muziek nog meer hoorbaar te maken blijft onze bewerking van begin tot eind boeien,” aldus Jonas en Paul.  

Muziek voor bijna iedereen

Pictures at an Exhibition heeft door zijn beeldende kracht en oorspronkelijkheid altijd al tot de verbeelding gesproken. Het is niet voor niets het meest bewerkte muziekstuk uit de geschiedenis.

In de harmonie en fanfare wereld is het stuk niet onbekend en zelfs de rockband uit de jaren zeventig Emerson, Lake & Palmer heeft er een bewerking op gemaakt. Paul: “het zou mooi zijn als liefhebbers van klassieke muziek of jazz deze middag eens kennismaken met liefhebbers van wereldmuziek. Ik heb het stuk zo bewerkt dat vele muziekstijlen samensmelten tot één muziekstuk. Het ene moment luister je naar verstilde klassieke muziek en dan opeens komt er een fragment voorbij waarin je je met enige fantasie in een gezellige jazzclub begeeft. Prachtig toch!”

U kunt hier uw kaarten vooraf reserveren of op de dag zelf kopen aan de ingang van De Zaal van museumrestaurant Art&Dining.

Sluit het Verborgen Museum