HET GEBOUW

In en rond het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea in Nederland. De eerste tijd was het gevestigd in de Boterbeurs in de Wijnstraat, maar met een gestaag groeiende collectie werd die behuizing al snel te krap. In 1904 verhuisde het museum naar de huidige locatie: het voormalige krankzinnigengesticht aan de Lindengracht – de latere Museumstraat. Een plek met geschiedenis: in de Middeleeuwen stond er een klooster en later, in de 17de eeuw werd hier het wees- en pesthuis gevestigd.

Na 1904 is het gebouw nog tweemaal ingrijpend verbouwd. De eerste uitbreiding, naar ontwerp van Walter Nikkels, werd in de jaren zeventig gerealiseerd. Het museum kreeg niet alleen meer tentoonstellingsruimte, maar voor het eerst ook voorzieningen als een café en een filmzaal.

De laatste grote verbouwing vond plaats in de periode 2008-2010. Het museum werd steeds meer een centrum van activiteiten en een culturele ontmoetingsplaats. Er was meer ruimte nodig voor wisselende tentoonstellingen, educatieve activiteiten, een aantrekkelijke winkel en een goed restaurant.

Architect Dirk Jan Postel maakte het ontwerp. Het bestaande gebouw werd aangepast en een nieuwe vleugel voor tijdelijke tentoonstellingen werd toegevoegd. Het interieur werd ontworpen door Evelyne Merkx. Michael van Gessel maakte het tuinontwerp. Het vernieuwde Dordrechts Museum werd op 27 november 2010 geopend. Het vernieuwde gebouw geeft collectie én bezoekers volop de ruimte. Als podium voor kunst en inspirerende ontmoetingen kan het Dordrechts Museum weer jaren vooruit.

Lees meer over het nieuwe gebouw en interieur