Verdieping

Portretspecialist
Portretspecialist

Abraham portretteerde Dordtenaren van aanzien: regenten, burgemeesters of kooplui van stand. Ook maakte hij portretten van kinderen en van zijn familieleden. Er zijn zo’n veertig portretten van zijn hand bekend.

Familie Van Tets
Familie Van Tets

In 1785 geeft Arnoldus Adrianus van Tets aan Abraham van Strij opdracht zijn hele gezin te portretteren, inclusief zijn beide schoondochters. Van Tets had twee zonen uit zijn eerste huwelijk met Dirkje Aletta Haksteen. Na haar overlijden trouwde hij in 1767 met Wilhelmina Jacoba Hartingh. Met haar kreeg hij zeven kinderen.

Opdrachtgever
Opdrachtgever

Arnoldus Adrianus van Tets (1738-1792) studeerde rechten in Leiden en werd in 1755 advocaat in Dordrecht. Een jaar later ging hij in Batavia (nu Djakarta) werken bij de VOC. Eenmaal terug werd hij raad in de vroedschap (het stadsbestuur), hoofdofficier van Dordrecht en tevens Baljuw (iemand die als rechter optreedt in kleine zaken op het platteland) van Zuid-Holland en Wieldrecht.

Dure naam
Dure naam

Na de aankoop van de ‘heerlijkheid Langerak’ in 1775 ging Van Tets zich ‘heer Van Oud- en Nieuw Goudriaan en Langerak bezuiden de Lek’ noemen. Deze combinatie van (gekochte) namen gaf hem een hoger aanzien. De familienaam bestaat nog steeds en klinkt zo chic als adel.

Verborgen decolleté
Verborgen decolleté

De tweede vrouw van Arnoldus Adrianus, Wilhelmina Jacoba Hartingh, draagt een kapje met een neepjes rand. Een zogenaamde fichu verbergt haar decolleté. De kleding van haar beide schoondochters is veel moderner.

Schoondochter
Schoondochter

Schoondochter Cornelia van Tets-van Rees. Achter op het hoofd draagt zij een strik van wit lint waarop aan de voorzijde een toef kunstbloemetjes is gestoken. Dit paste bij de versierdrift tussen 1775-1785, de tijd waarin ook pruiken hun hoogste staat van volume bereikten. Ze overleed drie jaar nadat dit portret was geschilderd. Cornelia was getrouwd met Adrianus Johannes van Tets, de oudste zoon.

Via Jacoba Maria
Via Jacoba Maria

Jacoba Maria (1772-1848) was getrouwd met de Dordtenaar Mr. Hendrik Lodewijk van den Santheuvel. Het is via hun dochter dat deze familieportretten - via vererving op de familie De Roo - uiteindelijk op huize Weizigt komen te hangen. Na de Tweede Wereldoorlog worden de portretten geschonken aan Huis van Gijn.

Opinie

favoriete details
nog geen details gekozen

we willen graag weten

welk detail jij kiest

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
nog geen mening van anderen

wat vind jij van dit kunstwerk?

meer informatie

bekijk alle adlib informatie