Verdieping

Verdieping

Dit schilderij maakte Rooskens in 1962, ruim tien jaar na de bloei van de Cobraperiode. Toch zijn de voor Cobra zo kenmerkende expressiviteit, spontaniteit en belangstelling voor primitieve kunst er direct in te herkennen.

In zijn schilderijen werkte Rooskens met stevige verftoetsen, laag over laag. Soms ook ‘schreef’ hij vormen en lijnen rechtstreeks met de verftube op het doek of kraste ze met de achterkant van een penseel in de nog natte verf. Alles met een enorme vaart en trefzekerheid. Net als voor het keramische reliëf Rivello heeft Rooskens de felle kleuren rood, geel groen en blauw gebruikt.

Aanwinst
Aanwinst

Het schilderij en het reliëf van Anton Rooskens werden door Paul Menzel geschonken aan het museum. Het museum bezat al een mooie groep werken van Cobra schilders als Appel, Constant, Corneille en Alechinsky, maar werk van Rooskens ontbrak tot nu toe. Het museum kan door deze schenking een mooi overzicht tonen van de ‘taal van Cobra’ en de invloed daarvan in de jaren ná Cobra. Deze schenking onderstreept nog maar eens hoe belangrijk particuliere verzamelaars voor het museum zijn.

Opinie

favoriete details
nog geen details gekozen

we willen graag weten

welk detail jij kiest

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
nog geen mening van anderen

wat vind jij van dit kunstwerk?

Gerelateerd

tentoonstelling

anton rooskens en

meer informatie

bekijk alle adlib informatie