Verdieping

Aantrekkelijk bedrog
Aantrekkelijk bedrog

Ook wanneer je het bedrog van dit brievenbord hebt ontdekt blijft er een knap geschilderd decoratief stilleven over. Aan het hof was men er gek op, kunstwerken vol details om je over te verwonderen, als 'Wunderkammers' vol kostbare rariteiten.

Nep of echt?
Nep of echt?

Is het echt? Of lijkt het echt? De schilder probeerde mensen te bedriegen door dingen zo echt mogelijk te schilderen. Vind jij dat het is gelukt? Hij was er zelfs zo goed in dat hij een gouden medaille kreeg van de keizer, daar was hij heel trots op. Kun jij de gouden medaille vinden?

Zelfportret?
Zelfportret?

De medaille aan de gouden ketting beeldde Van Hoogstraten wel vaker af, zo trots was hij er op. Hij is bijvoorbeeld ook te zien op zijn muntmeestersportret uit 1674. Het schrijfgerei, de krant en het boekje verwijzen naar zijn literaire activiteiten. De hanger en de kam van schildpad suggereren rijkdom, eer en maatschappelijk aanzien. Zo vormen deze persoonlijke spullen bij elkaar een soort zelfportret van de schilder.

Prikbord
Prikbord

Bestonden dit soort brievenborden echt? Ja, anders zou je er mensen niet mee kunnen bedriegen. Het was eigenlijk een prikbord ‘avant la lettre’. Waar ze precies hingen in huis? Op 17de-eeuwse schilderijen zien we zo'n bord wel eens aan de muur hangen in een kantoorachtige omgeving.

Lijst
Lijst

Waarom schilderde hij een lijst rond zijn brievenbord? Omdat je daardoor extra goed moet kijken waar de echte lijst ophoudt en de geschilderde werkelijkheid begint. Dit schilderij is veel in boeken afgebeeld en heeft nogal eens voor verwarring gezorgd bij vormgevers: die dachten dan dat de lijst echt was en sneden een randje van het schilderij af.

Relatiegeschenk
Relatiegeschenk

Van Hoogstraten gaf zijn belangrijke klanten waarschijnlijk een brievenbord cadeau. Die hadden dan een prachtig voorbeeld van een illusionistisch schilderij dat tevens persoonlijke bezittingen toonde.

Slimme ondernemer
Slimme ondernemer

Van Hoogstraten was een trompe-l'oeil vernieuwer en deed daarmee goede zaken. De medaille die hij van de Weense keizer ontving vergrootte zijn naamsbekendheid en verhoogde de waarde van zijn werk. Vorstenhoven en prominente verzamelaars in zowel Duitsland als Engeland behoorden tot zijn klantenkring.

Aanwijzing
Aanwijzing

Door een briefje aan zichzelf te adressen signeerde hij zijn werk. Wat voor aanwijzingen geeft hij hier nog meer? Op het dagboek en in het handschrift op het verzegelde document lezen we bijv. 1664 en London: daar woonde hij in die periode, samen met zijn vrouw Sara.

Opinie

favoriete details
3 details gekozen door gebruikers
wat vinden anderen?
wacht niet en plaats je reactie
4 0 2

meer informatie

bekijk alle adlib informatie