Informatie

Voor de tentoonstelling What’s Up! - De jongste schilderkunst in Nederland zijn dertig kunstenaars geselecteerd die met hun werk een representatief beeld geven van de stand van de hedendaagse schilderkunst in Nederland.

De subtiele maar chaotische schilderstijl en de soms bizarre titels van de werken zetten de kijker in eerste instantie op een verkeerd been. De brute wereld vol geweld en vernedering valt pas iets later op. Van Erp schildert fantasieën, visoenen waarin de duistere kant van de mens naar voren komt. De beschouwer wordt geconfronteerd met deze beelden, die een hoop vragen oproepen. Ze wekken tegelijkertijd afgrijzen en nieuwsgierigheid op.

Op de vraag waarom de kunstenaar deze scènes schildert antwoordt Van Erp: ‘Mijn kijk op de wereld spreekt voor zich in mijn werk. Wat het over mijzelf zegt gaat niemand wat aan’. Dat hoeft ook niet, omdat je er al snel achter komt dat deze brute beelden helemaal niet vreemd zijn, maar dagelijks onze wereld binnenkomen via de media. Over de vaak bizarre titels die hij geeft aan zijn schilderijen zegt hij ‘om gruwelijke dingen kun je vaak ook lachen’ waarmee hij de soms subtiele grens tussen gruwel en grap wil aan geven. De beschouwer ondergaat dit zelf als je kijkt naar het werk en dan de titel leest. Een flauwe onderdrukte glimlach verschijnt op menig gezicht.

Opinie

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
nog geen mening van anderen

wat vind jij van deze kunstenaar?

Gerelateerd

kunstenaar

harvey, claire

tentoonstelling

what’s up!

tentoonstelling

de scheffer