Verdieping

Bonte boereneend
Bonte boereneend

Sijctghen is een bonte boereneend. ‘Een loopeend’ , voor kenners. Deze worden doorgaans hooguit 12, soms 15 jaar oud. Dus 20 of 23 jaar is echt uitzonderlijk. Sijtje legde ook nog eens 100 eieren per jaar. Ze waren vast lekker. In de 17de eeuw at men meer eendeneieren dan kippeneieren.

Familiestuk
Familiestuk

Dit schilderij was ooit in bezit van de in Dordrecht geboren schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925). Daarvoor was het van zijn vader, de Dordtse zakenman G.H. Veth die eind 19de eeuw onderzoek deed naar de schilders in de familie Cuyp. In een tijd dat vrijwel alle werken Van Cuyp zich in het buitenland bevonden, pleitte Jan Veth voor meer waardering van Cuyp in Nederland. Over Cuyps kwaliteit als dierenschilder schreef hij:
‘Blijkbaar heeft Cuyp al het gedierte om zich heen als goede kameraads aangezien. Een oude eend met zorg door hem gekonterfeit, kreeg op het bewust schilderstukje er een gelegenheidsversje bij toe, al haar wederwaardigheden vermeldend, en later werd dit rijm nog met een vriendschappelijk grafschrift aangevuld. Wie dat doet, moet hart voor zijn beesten hebben gehad.’

Oude eend
Oude eend

Dit is een hele bijzondere eend. Ze heet Sijctghen en is heel oud geworden, wel 23 jaar. Ze heeft wel 100 eieren gelegd in haar leven. Dit weten we allemaal door het gedichtje dat links op het schilderij staat, probeer het maar te lezen …heb jij ook een huisdier en waarom is die bijzonder?

Uitzonderlijk portret
Uitzonderlijk portret

Portretten van dieren zijn overigens niet ongebruikelijk in de schilderkunst, maar meestal zijn dat portretten van paarden of honden. Er zijn geen dieren bekend, zoals Sijctghen, die in hun tijd zó geliefd en beroemd waren dat ze een naam, portret en een gedicht kregen.

Gedicht Angela Jonker
Gedicht Angela Jonker groep 8

Dit is een mooie gebeurtenis van de natuur,
Een moeder eend die eieren heeft.
Het lijkt wel of je erbij bent, net echt!
Als ik dit zie word ik heel erg super blij!
Mensen moeten deze dingen niet laten verdwijnen!
Dit is het mooiste schilderij vind ik!
Dit is echt zo’n prachtige gebeurtenis.

Opinie

favoriete details
nog geen details gekozen

we willen graag weten

welk detail jij kiest

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
wacht niet en plaats je reactie
1 0 1

meer informatie

bekijk alle adlib informatie