Informatie

Van Balthasar van der Ast zijn meer dan 200 schilderijen bekend: bloemstukken, fruit- en schelpenstillevens of een combinatie daarvan. Na de dood van zijn vader, een rijke koopman, woonde de schilder waarschijnlijk bij zijn oudere zus Maria en haar man Ambrosius Bosschaert (1573-1621), een van de pioniers van de stillevenschilderkunst. Het lijkt erop dat Van der Ast met Bosschaert meeverhuisde; in 1615 naar Bergen op Zoom, later naar Utrecht. In 1619 sloot Van der Ast zich aan bij het Utrechtse Sint Lucas gilde. In 1632 verhuisde hij naar Delft en werd er lid van het plaatselijke gilde.

Van der Ast gaf vermoedelijk les aan de drie zoons van Ambrosius Bosschaert. Een van hen, Johannes Bosschaert, is in Dordrechts werkzaam geweest. Mogelijk was ook de stillevenschilder Jan Davidsz. de Heem (1606-1683/4) een van zijn leerlingen. Verder wordt Van der Ast genoemd als naaste collega van Roelant Saverij.

Opinie

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
wacht niet en plaats je reactie
1 0 0