Informatie

Willem II (1792-1849) was een kleurrijke koning. Een avontuurlijke Oranjeprins, held op het slagveld, geliefd bij het volk. Maar bovenal was hij ‘kunstkoning’. Deze Oranjevorst besteedde veel aandacht en geld aan het verzamelen van kunst. De schilderijencollectie die hij in korte tijd bijeen bracht, was wereldberoemd.

Echter, na de plotselinge dood van de koning werd de collectie in 1850 geveild. Buitenlandse verzamelaars sloegen hun slag en kochten massaal topstukken van Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci, Memling, Murillo en Jan Steen. Een vorstelijke verzameling van wereldformaat ging in één klap v oor Nederland verloren.

Meer dan 60 schilderijen en tekeningen geven een beeld van de smaak en ambitie van de koning als verzamelaar van oude én eigentijdse kunst. Aangevuld met portretten, historieprenten, meubels, kleding, juwelen en andere kunstvoorwerpen vertelt
de tentoonstelling ook het verhaal van de on-Hollandse weelde aan het hof van Willem en zijn vrouw, de Russische tsarendochter Anna Paulowna.

Aanleiding voor de tentoonstelling – de grootste ooit in het Dordrechts Museum – is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Het Dordrechts Museum organiseert de expositie in samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, het Staatsmuseum De Hermitage in St. Petersburg en de Villa Vauban in Luxemburg.

Op WII-kunstkoning.nl is naast bezoekersinformatie interessante achtergrondinformatie te vinden. Bent u benieuwd naar het leven van Willem II en Anna Paulowna? Bekijk dan de Willem II Talks met bijdragen van Herman Pleij, Paul Rem, Ileen Montijn, Lizet Kruyff, Eelco Elzenga, Sander Paarlberg, Henk Slechte, Thera Coppens en royalty-verslaggevers Antoin Peeters en Peter van der Vorst. Ook is er een podcast te downloaden die u in 20 minuten tijd de wereld van Willem en Anna schetst, een goede opmaat voor een bezoek aan de tentoonstelling!

Bekijk de webexpo die het Koninklijk Huisarchief speciaal voor de tentoonstelling samenstelde

Opinie

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
wacht niet en plaats je reactie
1 0 1