Verjaardag Ferdinand Bol

Om te vieren dat de Dordtse kunstenaar Ferdinand Bol zondag 24 juni jarig zou zijn geweest, wordt in het Dordrechts Museum een familierondleiding gegeven over deze bekende schilder. Tijdens deze rondleiding komen de werken, de stijl en het leven van Bol uitgebreid aan bod.

Ferdinand Bol werd in Dordrecht geboren als zoon van een chirurgijn. Waarschijnlijk kreeg hij zijn eerste schilderlessen van Jacob Gerritsz. Cuyp. Kort daarop vertrok hij naar Amsterdam waar hij zijn opleiding voortzette bij Rembrandt. Hij ontwikkelde zich tot een vooraanstaand kunstenaar en kreeg belangrijke opdrachten. Zijn huwelijk met een dochter uit de regentenstand zal zeker aan zijn succes hebben bijgedragen.

Bol schilderde portretten en historiestukken. Hij werkte aanvankelijk in een Rembrandteske stijl, maar verruilde deze al snel voor een meer uitbundige, kleurrijke manier van schilderen die paste bij de smaak van zijn opdrachtgevers.

De werken van Bol behoren tot de barok en hij was één van de Oude Hollandse Meesters. Voor hij rond 1635 bij Rembrandt in de leer ging, was hij eigenlijk al een volleerd schilder. Het vroegste door Bol gesigneerde werk dateert uit 1642. In Amsterdam werd hij na 1650 een zeer succesvolle portretschilder. Zijn beste werk kwam tot stand tussen 1650 en 1669. Ferdinand Bol is de enige leerling van Rembrandt uit Dordrecht die niet (tijdelijk) terugkeerde naar zijn geboorteplaats. Hij maakte carrière in Amsterdam en bleef er tot aan zijn dood in 1680 wonen.

De familierondleiding Feest! Ferdinand Bol is jarig vindt zondag 24 juni om 14.30 uur plaats in het Dordrechts Museum. Entree: gratis, excl. toegang tot het museum.

Opinie

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

vraag & antwoord
er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

wat vinden anderen?
wacht niet en plaats je reactie
0 1 0

Gerelateerd

kunstwerken

portret van wigbold

Ferdinand Bol
kunstenaar

bol, ferdinand