Pictura | Rondleiding & lezing over de magie van het etsen

Aanstaande zondag 5 februari om 13:30 geeft Ondine de Kroon, werkend lid van Pictura, een rondleiding door de tentoonstelling Show Yourself: going to the etch.

Een tentoonstelling waarbij elf kunstenaars laten zien hoe de etskunst heden ten dage wordt bedreven. Nog altijd is het etsen onderhevig aan vernieuwing en worden de rafelranden van het ambacht opgezocht. Aansluitend op de rondleiding geeft Ondine de Kroon een lezing, getiteld: 'Drama's en dromen, licht en donker in de etskunst'.

Dordrechts Museum
Het Teekengenootschap Pictura is de trotse bezitter van een aantal etsen van Rembrandt, die in bruikleen gegeven zijn aan het Dordrechts Museum. Je vindt deze etsen in de 'Jewel Box' in de Rembrandtzaal. Naast Rembrandt tonen we ook etsen en etsplaten van Willem Witsen uit eigen bezit.

De lezing behandelt de geschiedenis van de dramatiek in de etskunst vanaf Rembrandt via Goya naar Ensor en Dix, om te eindigen met twee in Nederland levende, hedendaagse kunstenaars Stijn Peeters en Ron Amir. Allemaal zijn het schilders, die daarnaast 'het etsen" als artistiek middel gebruikten om uiting aan hun ideeën te geven. Dit zijn ideeën over het geloof, de maatschappij, de oorlog. Zij doen dit door lijnen en tinten, licht en donker, als beeldende middelen te gebruiken.

Het licht wordt gebruikt om aandacht aan een bepaalde scène te geven binnen een compositie. Men zet letterlijk iets in de spotlights, als contrast tot de duistere omgeving, zoals bij Rembrandt. Of men gebruikt het symbolische licht van Christus zoals bij Ensor, en het duister, als duistere kant van de mens, zoals bij Stijn Peeters. In zijn serie Arabesque, zet hij een hele donkere scene op. Het is een serie etsen van 110 x 150 cm, naar het schilderij van Eugene Delacroix, De vrijheid leidt het volk. Hij gebruikt hierin beelden uit het schilderij en beelden van martelingen tijdens de Amerikaanse invasie in Irak.

Werk van Stijn Peeters is ook in de tentoonstelling te zien naast dat van Rob Voerman en organisatoren Cornelie Samson en Laura Casas Valle en andere etsers.

De rondleiding en de lezing zijn gratis. Reserveren gewenst via info@pictura.nl

Meer info op: www.pictura.nl

De tentoonstelling en de lezing worden mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland en het VSB fonds.

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

nog geen mening van anderen

wat vind jij van dit nieuwsbericht?