Lezing over hedendaagse kunst in Dordrechts Museum

In het Dordrechts Museum wordt donderdag 16 februari een lezing gegeven over de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Spreker Lex ter Braak neemt bezoekers na een introductie over de Dordtse kunstschilder Ary Scheffer mee naar de wereld van de hedendaagse kunst.

Ter Braak, directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, geeft de lezing naar aanleiding van de tentoonstelling De Scheffer die tot 1 maart te zien is in het Dordrechts Museum. Door de jaren heen is er veel veranderd in de kunst en kunstbeleving. Het Dordrechts Museum begon in 1842 als (privaat) museum voor hedendaagse kunst. Door het verstrijken van de jaren is de prachtige collectie inmiddels niet meer als zodanig te bestempelen, maar dat betekent niet dat het museum zich niet betrokken voelt bij de hedendaagse kunst.

Integendeel, de tijdelijke tentoonstelling What’s up! en de uitreiking van De Scheffer aan de jonge getalenteerde Kim van Norren onderstrepen dat het Dordrechts Museum ook ruimte biedt voor de hedendaagse kunst. Lex ter Braak neemt de bezoeker na een introductie over Ary Scheffer(1795 - 1858), de Dordtse kunstschilder die vooral in Parijs een beroemdheid was, via De Scheffer mee naar de wereld van de hedendaagse kunst. Ter braak is onder meer actief als freelance criticus/schrijver op het gebied van literatuur en beeldende kunst voor Vrij Nederland en levert diverse bijdragen aan monografieën en kunsttijdschriften.

De Scheffer is een tweejaarlijkse prijs van Vereniging Dordrechts Museum voor een talentvolle jonge kunstenaar. De prijs is het afgelopen jaar gewonnen door Kim van Norren (Soest, 1980). Tot 1 maart is haar werk te bezichtigen in het Dordrechts Museum. In haar schilderijen verwerkt Van Norren teksten uit de popmuziek, een opera of een kerkelijk lied. Het gaat dan om teksten die een herinnering, een verlangen of een stemming oproepen voorafgaand aan een belangrijke gebeurtenis in het leven.

De zogenoemde Scheffer-lezing vindt donderdag 16 februari plaats in De Zaal van het Dordrechts Museum. Aanvang: 15.00 uur. Kosten, incl. consumptie: €7,50. VDM-leden betalen €5,50. Aanmelden kan via www.verenigingdordrechtsmuseum.nl.

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

nog geen mening van anderen

wat vind jij van dit nieuwsbericht?

Gerelateerd

tentoonstelling