150 jaar Scheffer!

Op 8 mei staat de beroemde Dordtse schilder Ary Scheffer exact 150 jaar op zijn sokkel op het Scheffersplein. Reden voor een feestje. In het weekend van 11 t/m 13 mei bruist het hart van Dordrecht dan ook van de activiteiten.

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum bijt op vrijdag 11 mei om 19 uur op het Scheffersplein het spits af met een openluchtlezing over het standbeeld. Vervolgens wordt bekendgemaakt wie de 'Dordtse Held' van de stad is. Wie vindt dat er een Dordtenaar is die net als Scheffer moet worden geprezen, kan deze persoon nomineren voor de actie 'Welke Dordtse held wilt u op een voetstuk plaatsen?' Wel moet deze Dordtenaar nog in leven zijn en een constructieve bijdrage leveren aan de stad. Kent u een Dordtenaar die een onderscheiding verdient? Meld hem of haar dan tot 7 mei aan via scheffer@dordrecht.nl .

De Stichting Dordtse Academie en de Vereniging Oud-Dordrecht lanceren diezelfde avond om 20 uur samen met Erfgoedcentrum DiEP het digitale Dordts Biografisch Woordenboek. Hierin zijn biografieën opgenomen van belangrijke figuren uit de Dordtse geschiedenis. Eén van de eerste biografieën is gewijd aan Ary Scheffer.

Lichtshow
Een dag later, op zaterdag 12 mei, is het vanaf 20 uur tijd voor muziek en theater. DJ Ary bezorgt het publiek op het Scheffersplein een onvergetelijke avond met een remix van Liszt tot Chopin. Theatergezelschap Toendra brengt Ary Scheffer weer tot leven waarna het Scheffersplein wordt ondergedompeld in een zee van schitterende kleuren tijdens een spectaculaire lichtshow. Tegelijkertijd wordt al beatboxend en rappend de Feestcantate uit 1862 ten gehore gebracht.

Workshop
Kinderen worden tijdens dit weekend niet vergeten. Zondag 13 mei kunnen zij hun creativiteit een impuls geven tijdens de schilderworkshop Kruip in de huid van Ary op het Scheffersplein. Omdat het Moederdag is, kan iedereen die dit wil een speciaal schilderij maken voor zijn/haar moeder. In het Dordrechts Museum vinden eveneens verschillende activiteiten plaats. Zo is er een Scheffer rondleiding en bijzondere aandacht voor de onthulling van het standbeeld 150 jaar geleden.

Ook de horeca laat dit evenement niet aan zich voorbij gaan. Art & Dining serveert een speciaal Scheffer maandmenu en de winkels in de binnenstad worden speciaal ingericht met reproducties van oude foto's en schilderijen van Scheffer uit de collectie van DiEP en het Dordrechts Museum. In verschillende Dordtse etalages zijn daarnaast vanaf 8 mei levensechte afbeeldingen van Ary Scheffer te ontdekken. Schiet een originele foto van Ary en mail deze voor 1 juni naar scheffer@dordrecht.nl . De winnaar maakt kans op een diner met Ary. Vereniging Dordrechts Museum maakt 27 juni de winnaar bekend.

Kortom, een onmisbaar weekend boordevol cultuur, historie en amusement! Het volledige programma van 150 jaar Scheffer is ook te lezen op de flyer. U vindt hier meer informatie over de deelnemende winkels en restaurants.

150 jaar Scheffer is een samenwerkingsproject van de Dordtse Musea, Erfgoedcentrum DiEP, Vereniging Dordrechts Museum en Stichting Dordtse Academie. Met dank aan: Dordrecht Marketing.

doe mee!

Geef je mening op Mijn Dordrechts Museum. Selecteer je favoriete werken en kunstenaars. En stel je vragen aan andere bezoekers.

er zijn nog geen vragen gesteld

Er zijn nog geen

vragen gesteld

nog geen mening van anderen

wat vind jij van dit nieuwsbericht?